Sök Om Infocentret Startsida | Arkiv | Referensmaterial | Prenumerera
​Kinas nationaldag är en sorgens dag
Den 1 oktober är en så kallad nationaldag för Fastlandskina. Men dagen är en sorgens dag för det kinesiska folket, och inte minst för de förföljda grupper som Falun Gong-utövare, tibetanska buddhister, ”underjordiska kristna", advokater som kämpar för rättvisa, författare och konstnärer som vågar uttrycka sina åsikter och tankar.

Falun Gong-utövare i Sverige kommer fredagen den 30 september att genomföra en manifestation utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Läs hela

Välkänd kinesisk samvetsfånge stoppades vid gränsen
New York – Danielle Wang, amerikansk medborgare, och hennes amerikanske make återvände i tisdags från Kina med oförrättat ärende, bestörta över att den kinesiska regeringen inte låtit Wang Zhiwen – en av landet mest välkända Falun Gong-utövare – lämna Kina, trots giltigt pass och visum. Wang släpptes ur fängelse 2014 efter att ha suttit inspärrad i 15 år.
Med anledning av denna händelse kommer Falun Gong-utövare att idag fredag den 12 augusti hålla en aktivitet utanför det kinesiska generalkonsulatet i Göteborg, mellan kl. 11.00-13.00.

Rio-OS har inletts – Falun Gong känner fortfarande av effekterna av Peking-OS
New York – Åtta år efter de olympiska spelen i Peking, och nu när världen har följt invigningen av OS 2016 i Brasilien, påverkas tusentals Falun Gong-utövare och deras familjer i Kina fortfarande av kommunistpartiets fängslanden inför OS 2008. Minst 150 personer av dem som då internerades antas fortfarande sitta fängslade.

"Dessa oskyldiga kinesiska medborgare fördes bort innan OS 2008 enbart för att de utövar Falun Gong. De tynar fortfarande bort i fängelser runtom i Kina. De lever under ständigt hot om att utsättas för tortyr och till och med mista livet. Samtidigt ska vi komma ihåg att detta endast är toppen av ett isberg, där hundratusentals utövare har fängslats under åren och tiotals miljoner förföljs för sin tro i Kina", säger Levi Browde, Falun Dafa Information Center.

​Manifestation uppmärksammar 17 års förföljelse och storskaliga organstölder
Den 20 juli för 17 år sedan inledde det kinesiska kommunistpartiet, lett av Jiang Zemin, en brutal förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina. En förföljelse som drabbat miljontals kineser både i och utanför Kina. Oberoende rapporter har dessutom bekräftat att statssanktionerade organstölder från framförallt Falun Gong-utövare pågått i Kina ända sedan 1999, vilket nu även uppmärksammats i EU-parlamentets resolution WD 0048. Cirka 1,5 miljoner kineser beräknas ha drabbats.

En manifestation med vittnesberättelser, tal och en gestaltning av en organstöldsoperation hålls på Mynttorget onsdag-lördag den 20-23:e juli. På onsdagen kommer även deltagarna samlas framför den kinesiska ambassaden i Stockholm kl 10-12. Läs hela:

EU-parlamentet: NEW REPORT ON ORGAN HARVESTING OF PRISONERS OF CONSCIENCE IN CHINA

FGI informerar om ett pressmeddelande från EU-parlamentet.

................................................................................

Press Conference 29/06/2016

NEW REPORT ON ORGAN HARVESTING OF PRISONERS OF CONSCIENCE IN CHINA
European Parliament

Panel Speakers:

MEP Mark Demesmaeker (ECR,BE), DROI
MEP Tomáš Zdechovský (EPP, CZ), EP delegation to China

David Matas
Canadian Lawyer, named to Order of Canada 2008, and 2010 Nobel Peace Prize Nominee

Ethan Gutmann
Investigative Journalist, author of <> and <>

David Kilgour
Former Canadian MP, former Secretary of State (Asia-Pacific), and 2010 Nobel Peace Prize Nominee

Anastasia Lin
Miss World Canada 2015 & 2016, award-winning actress, human rights advocate.

An updated report on forced organ harvesting from prisoners of conscience in China was released on 22 June 2016, at National Press Club in Washington, D.C. Its three authors are David Matas, Ethan Gutmann, and David Kilgour. They presented their findings at a US Congressional hearing on 23 June and will make a presentation at 12h00 in PHS 5B001 on 29 June.

Läs hela pressmeddelandet

USA:s kongress antog resolution som fördömer tvångsorganskörd från Falun Gong-utövare i Kina
Kongressen i USA antog den 13 juni en resolution som fördömer statligt sanktionerad tvångsorganskörd i Kina och kräver ett slut på förföljelsen av Falun Gong och frigivande av alla Falun Gong-utövare och andra samvetsfångar.​
Resolutionen uppmärksammar dessutom att organtransplantationssystemet i Kina inte överensstämmer med WHO:s krav på öppenhet och spårbarhet i organupphandling.

EU-parlamentet har antagit en text för en resolution med samma tema, för en kommande votering.

Xi Jinping besöker USA - tortyroffer brottsanmäler tidigare presidenten Jiang Zemin i Kina
New York - Samtidigt som Kinas kommunistpartiledare Xi Jinping denna vecka besöker USA, ökar pressen hemma i Kina för att han ska ställa den tidigare presidenten Jiang Zemin inför rätta, för hans iscensättning av förföljelsekampanjen mot Falun Gong.

Under de senaste fem månaderna har över 166 000 personer som utsatts för tortyr och olagligt fängslande anmält Jiang till Högsta folkdomstolen eller Högsta övervakningsmyndigheten, enligt webbsajten Minghui, vilken erhållit kopior på anmälningar (report).

Tusentals bilder på kvitton som verifierar deras brottsanmälningar har postats online (report) och posters som tar upp om detta "fenomen" har visats upp runtom i Kina (report).

Läs hela pressmeddelandet (engelska).

Pressmeddelande: Svenskar brottsanmäler förre kommunistledaren Jiang Zemin till Kinas Högsta domstol
Tolv kineser boende i Sverige har skickat in brottsanmälningar mot den tidigare kommunistpartichefen Jiang Zemin till Kinas Högsta domstol.

Anklagelserna mot Jiang omfattar bland annat tortyr, olagligt fängslande, maktmissbruk och förtal, som skett i förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong.

Zhihe Li tvingades fly med hustru och son från förföljelsen i Kina. De bor idag i Stockholm. Hela familjen har anmält Jiang Zemin till Högsta domstolen i Kina.

"Jiang Zemin är den som ligger bakom förföljelsen och som gick emot lagen och tog saken i egna händer. På grund av förföljelsen har vi blivit av med jobben och vårt hem, och vi tvingades fly från Kina till Ryssland. Även där blev vi förföljda av kinesisk ambassadpersonal och tvingades till slut fly till Sverige. Därför lämnar vi in en anmälan mot Jiang", säger Zhihe Li.

Läs hela

Över 34 000 rättsliga klagomål har inlämnats mot tidigare kinesiske presidenten Jiang Zemin
New York – Över 34 000 klagomål har inlämnats till domstolar i Kina, där den tidigare presidenten Jiang Zemin anklagas för olagligt fängslande, tortyr, korruption, maktmissbruk och fler än dussinet andra brott.

Falun Dafa Information Centers talesman Erping Zhang säger:

– Denna våg av inlämnade klagomål har betydelsefull av två anledningar. För det första så visar det på ett ökat stöd runtom i Kina och världen att ställa Jiang inför rätta för sin medverkan i det våldsamma förtrycket av Falun Gong. Det andra skälet är att dessa rättsliga klagomål har accepterats av kinesiska domstolar och att de som inlämnat dom inte utsätts för repressalier från regimen. Bara något år tillbaka så var detta otänkbart. Det är en stor förändring med omfattande följder.

Läs hela

Falun Gong-utövare olagligt arresterade i Belgrad inför toppmöte med Kina
Serbisk polis fängslade Falun Gong-utövare och förvägrade yttrandefrihet

Dagen innan det tredje toppmötet mellan Central- och östeuropeiska länder och Kina inleddes blev flera europeiska medborgare olagligt fängslade i Belgrad för att de planerat att exponera brottet organstöld i Kina.

Europeiska invånare kom till Belgrad där de ville använda sin yttrandefrihet och uppmärksamma de kinesiska myndigheterna på frågan om organstölderna, så som det föreslås i resolutionen från Europaparlamentet, men de greps och berövades sina grundläggande rättigheter.

Advokatkommittén för mänskliga rättigheter (Yucom) i Serbien fastslår att det har skett en rad kränkningar av de mänskliga rättigheterna mot serbiska såväl som mot utländska medborgare, medlemmar av Falun Gong-rörelsen, och det faktum att vad vi har här är en grupp som betraktas som opposition i Kina, ger oss ännu större anledning till oro. Advokatkommittén för mänskliga rättigheter - Yucom - har skickat en officiell not till inrikesministeriet och justitieministeriet.

 
Fakta
FDI: 2010 Annual Report

3858 bekräftade dödsfall
• Över 100 000 olagligt internerade i arbetsläger
• Fler än 500 dömda till fängelsestraff på upp till 18 år
• Hundratusentals olagligt arresterade eller fängslade
Mer fakta
Källor för vår statistik


BLOODY HARVEST
David Kilgour och David Matas rapport om kommunistregimens stöld av Falun Gong-utövares inre organ

610-byrån – en Gestapo-liknande organisation

En global förföljelsekampanj
Kort redogörelse för Kinas ledares attacker mot Falun Gong-utövare runt om i världen


Petitioner
Petition för mänskliga rättigheter och ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina.
Petition till Sveriges regering om koncentrationsläger och organskörd i Kina.

Aktiviteter och Information
United Nations Reports 2000-2010
United Nations Reports on Harvesting Organs from Falun Gong Practitioners
FN-rapport om Kinas förföljelse av Falun Gong 2004
Rapporten från Falun Gong Human Rights Working Group "2004 United Nations Reports on China's Persecution of Falun Gong."
Pressmöte om rättsprocess
Den 21 september 2004 hölls ett pressmöte i Stockholm, som tillkännagav att rättsprocess förbereds i Sverige mot Jiang Zemin och andra huvudansvariga för förföljelsen. Processen leds av advokat Peter Berquist.
• "Genocide in the New Era"
Den 26–28 januari 2005 hölls denna stora konferens i Stockholm. Över 100 advokater för mänskliga rättigheter, representanter för frivilligorganisationer, välkända personer och diplomater från Europa, Asien och Nordamerika deltog på forumet.
En iscensatt tragedi
Den 23 januari 2001 iscensatte Jiang Zemins fraktion en tragisk händelse på Himmelska Fridens torg i Peking, den så kallade "självbränningen". Den var ämnad att vända det kinesiska folket mot Falun Gong och nyttjades hänsynslöst för att rättfärdiga förföljelsen. En analys av filmupptagningen visar dock den klumpiga iscensättningen och avslöjar att det är regimen själv som ligger bakom dådet och hur långt den är beredd att gå.

Senaste numret av Compassion
Compassion Magazine 2010
• Compassion 2007 (pdf, magazin på engelska) Läs online

För mediarapportering
Klarläggande om Falun Gong

Länkar
Falundafa.org
Information om böckerna, övningarna, kontaktpersoner och övningsplatser etc.
Clearharmony.net
Information om Falun Dafa i Europa och förföljelsen i Kina
Falun Dafa Information Center
Nyheter och information om Falun Gong världen över